Dugoročna prognoza Beograd

dugorocna-prognoza-beogradKada je u pitanju dugorocna prognoza Beograd ili bilo koji grad, u  principu važe ista praila za sve dugoročne prognoze vremema. Atmosfera se menja u donosu na fiziku i njene zakone pa iz tog razloga može se reći da se prognoza vremena može predvideti. Ako poznajemo stanje atmosfere u nekom trenutku i isto tako poznajemo i zakone fizike onda možemo da predvidimo buduće stanje atmosfere to jest može se odrediti prognoza vremena za neki period, ali uz neku grešku koja je prihvatljiva.

Koliko može biti tačna dugoročna prognoza vremena ?

Kod dugorocnih prognoza postoje i neka određena ograničenja. To je zbog izuzetno složenog procesa i jednačina kojima atmosfera može da se opiše, kao i zbog podataka koji moraju da se sakupe za  kratko vreme. Na kraju ostaje malo vremena da se izvrši precizna kalkulacija. Kada kažemo dugoročna prognoza, onda se pod tim terminom podrazumeva izračunavanje koje ima različitu verovatnoću realizacije.

Medjutim priroda uvek  može da izabere samo jednu od tih mogućnosti i to ne uvek najverovatniju, tako da ne postoji nijedan model po kome može sa 100%  sigurnošću da se predvidi dugoročna prognoza vremena.

BELGRADE WEATHER

Pogledaj→ Kako se menja vreme u Beogradu u jednom danu fenomenalni VIDEO

Beograd-vreme-kalemegdan-donji grad

Uloga prognostičara je tada da transformiše takvu probabilističku informaciju (pri tome koristi nekoliko izlaznih rezultata iz modela, kao i znanje o prethodnim analognim situacijama) u tačno određenu informaciju, tj. u determinističku prognozu. Da zaključimo sve što se tiče dugoročne prognoze vremena. ZAKLJUČAK: Kada je u pitanju bilo koja  dugoročna prognoza,   nivo predvidljivosti je mnogo manji i zbog toga ne  postoji mogućnost da čak ni najiskusniji prognostičar na svetu, predvidi apsolutno tačnu prognozu vremena za 30 dana. Ako i dalje tragate za njom, pronadjite je ovde

Sledi dugoročna prognoza Beograd 10 dana :

Snijeg
Danas 22/February
Snijeg
Jutarnji snijeg. Nastavak hladnoće. Najviša temperatura 5°C. Vjetar I 15 - 30 km/h. Mogućnost snijega 90%. Snježni pokrivač od 3-7 cm.
Djelomična naoblaka
Sutra 23/February
Djelomična naoblaka
Ujutro oblačno, popodne sunčano. Nastavak hladnoće. Najviša temperatura 7°C. Vjetar IJI 15 - 30 km/h.
Pretežno oblačno
Subota 24/February
Pretežno oblačno
Pretežito oblačno. Nastavak hladnoće. Najviša temperatura 4°C. Vjetar S 10 - 15 km/h.
Pljusak snijega
Nedjelja 25/February
Pljusak snijega
Razvoj pljuskova snijega tijekom popodneva. Vrlo hladno. Najviša temperatura -2°C. Vjetar S 10 - 15 km/h. Mogućnost snijega 50%.
Pljusak snijega
Ponedjeljak 26/February
Pljusak snijega
Nastavlja se polarna hladnoća. Pljuskovi snijega. Najviša temperatura -5°C. Vjetar I 15 - 30 km/h. Mogućnost snijega 70%. Snježni pokrivač od 3-7 cm.
Pljusak snijega
Utorak 27/February
Pljusak snijega
Pljuskovi snijega. Najviša temperatura -4°C. Vjetar SSI 10 - 15 km/h. Mogućnost snijega 60%. Snježni pokrivač od 2-3 cm.
Djelomična naoblaka
Srijeda 28/February
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Najviša temperatura -5°C. Vjetar ZSZ 15 - 30 km/h.
Pljusak snijega
Četvrtak 1/March
Pljusak snijega
Razvoj pljuskova snijega tijekom popodneva. Najviša temperatura -2°C. Vjetar JI 10 - 15 km/h. Mogućnost snijega 40%.
Djelomična naoblaka
Petak 2/March
Djelomična naoblaka
Djelomično oblačno. Najviša temperatura 1°C. Vjetar IJI 15 - 25 km/h.
Snijeg
Subota 3/March
Snijeg
Pljuskovi na granici kiše i snijega. Najviša temperatura 4°C. Vjetar JI 15 - 30 km/h. Mogućnost oborina 40%.